Definiera en fjortis

Ordet fjortis har i dagarna börjar bli lite väl överanvänt. Enligt pålitliga källor på internet så härstammar ordet från raggarkulturens barndom i den sydligaste delen av landet. På den tiden så ska det ha betytt något i stilen "minderårig tjej som är sexuellt attraherande".

Med tiden så har det fått den idag ganska luddiga förklaringen "tonårig tjej/kille som uppför sig pubertalt och upproriskt emot äldre personer, auktoritet och andra ungdommar". Beteendet är ganska normalt enligt de flesta forskare och rapporter som är skriva om hur ungdomar mognar till att bli vuxna personer.

Tills för ett par år sedan var ordet i princip reserverat som en term man ger en flicka. Dock har det kommit fram en del underkategorier. En del vill kalla detta för att sjukdomen sprider sig och börjar skapa förgreningar för att överleva.

Väldigt många pojkar blir nu kategoriserade som fjortisar av varierande anledning. En vanlig sådan är att de som sysslar med så kallad fjortisfylla. Dvs att komma till en viss grad av berusning och sedan för att bli socialt accepterade överdriva deras berusade tillstånd runt sina vänner.

Detta fenomen är långt ifrån nytt och har existerat i snart 60 års tid. Fenomenet tycks ha kommit fram under samma tid som Sverige började byggas om från ett bondesamhälle till ett modernt samhälle med tätorter och lägenheter.

problemet med ordet fjortis idag är att det inte specificerar en minoritet. Idag är det ett ord för i nära till alla personer som är mellan åldrarna av 13 till 17 års ålder i ett kortare eller längre perspektiv.

Idag så börjar ordet fjortis förlora sin mening. Det griper över ett allt för stort spektrum av ungdomskategorier. Så de ända som inte blir kallade fjortis är de personer som har sociala svårigheter eller personer som inte vill sticka ut ur mängden.

0 kommentarer: