Handling och konsekvens

Allting här i världen följer den grundläggande principen om handling och konsekvens. Sådana basala saker som vad du äter till middag har konsekvenser. För att inte skrämmas för mycket så måste folk även förstå att odet konsekvens inte på något sätt är negativt.

Låt oss säga att du Sven Svensson bestämmer sig för att äta köttbullar och makaroner till middag på en tisdag. För att han ska kunna få i sig det så måste det tillagas, före det så måste han ha inhandlat det som behövs för att kunna stoppa det på tallriken.

I samma veva så läser han aftonbladet eller annan valfri skvallerblaska. Där läser han att mackaroner tillverkas av mjöl som i sin tur inte ska vara bra för miljön. Mjölet fraktas för långt och allt vad det nu kan stå. På nästa sida så står det att köttbullarna han äter inehåller genmanipulerat kött!

Aftonblaskan har då fått Svens middag att framstå som en kombination mellan ett kolkraftverk från 1900-talets början och en självlysande kossa med tre ögon. Sven bestämemr sig för att det är motbjudande att äta upp det han har på tallriken och kastar bort det.

Vad är då handlingen och konsekvensen här? Spelar det någon roll om han kstar bort sina makaroner och köttbullar? Absolut inte!

Eftersom att han redan har inhandlat maten så gör det ingen skillnad. Hans handling får en obetydande konsekvens. Om sven slutar köpa produkterna som nu ska vara så farliga gör inte heller någon större skillnad. Affären beställer antagligen enbart hem lite mindre nästa gång.

Man måste förstå att ens handlingar har mer eller mindre effektiva konsekvenser. Om du är emot OS i Kina kan du som privatperson inte göra speciellt mycket. SVT har redan köpt in sändnings-rättigheterna för dina skattepengar och vare sig du vill det eller inte så kommer det att bli en triumf för den kinesiska kommunist regimen.

Om du vill göra något åt någonting. Gör då något som ger effektiva konsekvenser.

0 kommentarer: