Literatur förespråkare

Alla personer som har genomgått den långa och plågsamma delen av livet som kallas för grundskolan vet att alla svenska lärare där predikar skönlitteratur som lösning på hälften av alla världskrig och minst 3 olika sorters cancer. De pekar gärna på statistik som baserar sig på fruktansvärt feltolkad data och tror då att de ger dem mandat. Mandat att tvinga på skolelever minst sagt onödiga och bortkastade uppgifter. Självklart så pratar jag om bokrecensioner.

För ett tag sedan så såg jag en såkallad TV-debatt. Där satt en bunt självgoda gråa bibliotekarier och kvittrade på om att deras yrke var hotat pga folkets ovilja att läsa böcker. Likt allt annat som blir onödigt, omodernt och gammelmodigt så försvinner självklart det som inte behövs i samhället.

Vem i dess sinnes fulla bruk skulle vilja bevara rörpost idag?

Predikarna för skönlitertur vill jag gärna stoppa i samma kategori som trångsynta miljönötter. Låt de svenska ungarna av idag slippa den plåga som de så länge har blivit tvingade att genomgå. Om inte annat så är det ordentligt motsägelsefullt att tvinga på elever "godkända" böcker. Tvinga dem att läsa och som grädden på moset straffa dem med att skriva en rapport, recension, eller liknande.

Jag har länge och väl hört att argumentet att de elever som läsa er böcker får bättre och mer välbetalda jobb. Att de klarar studier bättre och att de lever längre.

Kan det komma sig att personer som är intresserade av läsning har en disposition att hellre läsa istället för att göra något kreativt eller produktivt?

Kan det stämma att personer som uppskattar läsning hellre förkovrar sig i en bok istället för att socialisera eller ta allmänna risker?

När såg du sist bokklubben eller bibliotekarie föreningen gå på krogen?

0 kommentarer: