Sverige och köttberget

Det var inte allt för länge sedan som en dokumentär visades på SVT. Där ville man visa att kötthanteringen i sverige var av den snuskigaste sorten och att hygien var något som sedan länge var glömt.

Eftersom att de allra flesta svenskar köper och äter kött så blev det självklart så att alla dumma svenskar blev fruktansvärt oroliga. Tänk om den köttbiten de hade ätit till middag kanske hade blivit ompacketerad och det heliga "bästeföre" datumet hade passerats.

Det faktumet att "bästföre" datum enbart är en grov fingervisning och att 99,9% av alla livsmedels produkter fortfarande är i allra yttersta grad ätliga har självklart ingenting med saken att göra. Att sen 99,9% av den svenska befolkningen översteker kött hör inte heller till saken.

Vilken bakterie överlever den brutala behandlingen som svenssson utsätter köttfärs för? Först så steker svensson alltid köttfärs i för hög temperatur. Om de sedan ska äta, låt säg tacos så tillsäts det en påse med färdig kryddblandning. Sedan steks det i minst 10 minuter. Det står på påsen att det ska tillsättas vatten och att köttfärsen ska sjuda en stund. Så nu kokas köttfärsen i minst 10 minuter. Vilken bakterie överlever den behandlingen?

Nu över till en annan sak. Butiker runt om i landet är idag otroligt försiktiga med att ha en produkt på hyllan som har "gått ut". Därför börjar då butikerna med processen att kasta bort alla produkter som har gått över datumet. Det heliga bästföre datumet.

Självfallet så blir det nu ett svinn. 100% av alla produkter säljs inte. Jag brukar undvika att referera till en skvallerblaska för pålitligt material men för en gångs skull. Aftonbladet har nu upptäckt att det i sverige kastas bort en satans massa kött.

De bästa av allt är kommentarerna till artikeln. Personer som för bara ett par månader sedan förmodligen skrek av avsky för "kött snusket. De vill idag ha sänkta köttpriser och kan gladeligen köpa det kött som har passerat bästför datumet.

Det jag under mycket lång tid har undrat över är varför folk envisas med att köpa "färskt" kött. Att köttprodukten är "färsk" i svenska butiker verkar vara allt som oftast betyda upptinad eller icke fryst.

Varför kan man inte köpa fryst kött? Frysning skulle gör att det blev mindre svinn i butikerna. Produkterna skulle hålla otroligt mycket bättre och den hygieniska standarden skulle öka mångfaldigt.

0 kommentarer: