Göra något åt saken

den nuvarande situationen i det svenska samhället gör att fler och fler röster höjs för att "göra något åt saken". Det är väldigt lätt att kräva en lösning på ett problem om man inte känner till alla konsekvenser ut av problemet.

Låt mig göra ett scenario. En så kallad extrem organisation demonstrerar för att kriget som i detta nu pågår runt Gaza och Israel. En annan grupp dyker upp för att göra en motdemonstration. Unga och hetlevrade personer får slut på argument och det första slaget sätter igång allt ett slagsmål.

Media övervakar och rapporterar att två stycken grupper av "extremister" rök i luven på varandra. Media har för en gångs skull inte gjort något fel, ja förutom att kalla grupperna för extremister.

Dagarna framöver uppstår bråk runt om i landet på olika platser mellan olika grupper som säger sig sympatisera och vill visa att deras engagemang. Fler bråk uppstår. Efter ett tag börjar insändare, bloggar, ledarsidor och politiker prata om problemet med de bråkande grupperingarna.

Någon gråhårig människa i något dammigt gammalt kontor på någon form utav institution kommer då fram till att dessa "extremister" måste stoppas till vilket pris som helst. Lås in dem, plocka bort deras stämband och filtrera bort deras texter från internet.


Scenariot låter kanske otroligt men om man tänker efter lite. Det är inte "extremisterna" i sammanhanget som är farliga. Det är personerna som vill "värna om demokratin och det multikulturella samhället" som är det riktiga hotet. Det är dessa personer, som drivs av rädsla för saker de inte förstår, som är det riktiga hotet mot demokratin och det öppna samhället.

Jag är mycket säker på att de flesta personerna i det avlånga landet Sverige kan tåla att höra dumma tankegångar. Men är vi villiga att plocka bort den mest fundamentala grundbulten i ett demokratiskt samhälle, rätten att yttra sig om vad man vill.

Jag är inte villig att offra hälften utav mina tankegångar bara för att "göra något åt saken".

0 kommentarer: