Godisfabriken som spyr skit

Du har säkert hört det i media tidigare. Du har säkert läst om det i tidningar och det finns gott om ställen på internet som publicerar info om hur vissa färgämnen som ska vara vanliga i godis och läsk.

Aftonbladet har som brukligt blåst upp problemet till astronomiska proportioner och slänger även in det sedvanliga skrämsel skrammel som involverar barn och hur deras liv kan förstöras.

Åsa Westlund, Eu parlamentariker för socialdemokraterna drar slutsatsen att i princip alla färgämnen utav en viss sort ska vara farliga. Fastän studien enbart har testat 5 utav just den sorten som hon vill bannlysa.

Det som slår mig mest av allt iaf, är att de inte skickar någon länk till själva studieresultatet. Hur kan det komma sig? man bör även ta i aktning om hur studien har finansierats, på vilka grunder av vem.

Låt säga att ett stort oljebolag skulle finansiera en studie som skulle komma fram till att förbränningen utav olja inte på något sätt skadar miljön eller ökar risken för global uppvärming Vem skulle tro på den studien?

Det är samma sorts källkritik som jag efterlyser. Har de i studien helt enkelt gett ungarna godis som innehåller färgämnen och jämfört det med en bunt ungar som inte har fått godis? Kan det kanske ha något med den brutala mängd socker som finns i läsk och godis?

Källkritik efterlyser jag.

0 kommentarer: