Myten om den gröna elen

Någon politiker som jag inte känner till kläckte ur sig för ett antal år sedan att vi i sverige skulle satsa på "grön el". Vad det egentligen innebär eller ska åstadkomma är det väldigt få som vet om eller tar reda på.

Hela idén är att de som säljer så kallad "grön el" ska se till så att de producerar lika mycket energi som de säljer på ett förnybart sätt. Att det i praktiken betyder att du har samma el som tidigare producerad på samma sätt som tidigare spelar tydligen ingen roll. Att sverige inte heller skulle kunna producera all el som efterfrågas på ett sådant sätt verkar inte heller spela så stor roll.

El i Sverige produceras i praktiken på två sätt. Vattenkraft och kärnkraft. De står var för sig för ungefär 50% utav produktionen. Resten utav produktionen står en liten del flispannor för i sverige. Vindsnurrorna som finns utspridda lite här och var i landet producerar en sådan försvinnande del att det skulle på en graf skulle vara svårt att rita ut.

Vem som helst som har sett en vattenkraftsdamm vet dessutom att vattenkraft är långt ifrån utan miljöpåverkan. Trädkramande och förvirrade ungdomar från storstäders förorter vill ju inte heller att sverige ska använda skogen. Den ska tydligen bara stå där.

Upplys mig om hur en broschyr som är tryckt med grönt papper från ett kraftbolag ska kunna förändra miljön. Grön el är och förblir ett marknadsföringstrick för att ge folk en mysig magkänsla och få dem att betala mer än nödvändigt.

0 kommentarer: