Selektiv Antisemitism

Antisemitism är ett ord som många har hört men kanske inte riktigt kommer ihåg vad det betyder. I grundskolan fick jag lära mig ett antisemitism och nazism är synonyma med varandra. Senare i livet lärde jag mig att så kanske inte riktigt var fallet men det finns fortfarande många som håller fast vid den tanken och kan därför gladeligen likställa mig med Hitler.

Jag vet inte riktigt vad regeln kallas, jag har hört talas om den. Den går i grund och botten ut på att så fort man debatterar och en börjar jämför den andra med hitler, nazityskland eller koncentrationslägren så har du i princip förlorat för att du helt enkelt inte kan kläcka ur dig något bättre.

Det mest förbryllande jag känner till är att antisemitism bara tas upp i vissa sammanhang. Att kalla en bok som ingående beskriver hur miljontals judar från hela Centraleuropa avrättades är inte antisemitiskt. Men att kritisera Israel för att de använder onödigt mycket våld mot andra människor och rättfärdigar förtryck och mord med religion är antisemitiskt.

Men officiellt sätt så är Israel en stat, inte en religion.

Logiken måste vara som följande. Att visa förtyck av judar på ett sätt som demoniserar andra eller på något perverst sätt ska ge sympati för de förtryckta är ok. Men att kritisera Israel eller en jude för att göra nära till samma sak mot en annan folkgrupp är inte ok.

Jag vill verkligen inte framstå som någon nynazist. Men alla måste kunna ta emot kritik utan att skrika halsen av sig och peka finger. Förtryck och mord är alltid förfärliga saker som ska motarbetas. Men att rättfärdiga en hemsk sak med en annan hemsk sak är inte logiskt.

0 kommentarer: