Yttrande frihet

Tredje gången gillt brukar man säga. Kanske inte den här gången.

Efter att ha läst följande artikel så börjar man fundera ganska skarpt på vad yttrandefrihet är. Rätten att uttrycka sig som man själv vill till vem man än vill och med vilka ord som passar en bäst. Hur orden tolkas av den som eventuellt lyssnar eller läser är frivilligt.

Ja du läste rätt. Jag har under en viss tid studerat lagen om vad so ingår i yttrandefriheten och har som jag tidigare vetat fått kött på benen om att yttrandefrihet även gäller text och meddelanden. Resten utav de fel som finns på lagen kan du läsa i andra poster...

Hur som haver så vill nu moralpolisen dyka upp och visa ett finger för vilka ord som vi ska använda när mobiltelefoner används för att skicka meddelanden mellan varandra. Ett företag som vill göra gott i samhället genom att medvetet plocka bort ord ur deras T9 funktion för att skapa ett samhälle med mindre svordomar, sexuellt laddade ord och eventuellt rasistiska ord.

Vad är då problemet med det?

Jo yttrandefrihet. Nu påpekar negern att du kan lägga in dem själv senare om du vill men problemet är att orden i sig inte borde förbjudas eller plockas bort. Jag skrev just neger i texten för att beskriva en mörkhyad person som tydligen ska representera företaget som tillhandahåller tjänsten T9.

Det som folk måste förstå är att orden si sig inte är onda, att de skapar splittring i samhället eller att de på något annat sätt sprider sjukdomar eller oförstånd.

Det är personen som lyssnar eller eventuellt läser orden som tolkar dem, förstår dem och sammankopplar orden med ett sammanhang, en känsla, ett föremål eller något annat som ordet representerar för den personen.

Det är därför upp till den personen som läser det att tolka! Att tolka för man göra som man själv vill. Problemet ligger således i den personen som tolkar ordet.

0 kommentarer: