Moral

Jag fick för en liten stund sen reda på att sveriges radio ringer runt till B-kändisar och politiker för att utföra så kallade moraltest. I slut ändan så yttrar sig en person som kallar sig själv för filosof. Denne person ger då ett betyg i moral.

Vist börjar det låta lustigt. Betyg i moral är iaf i mina öron ett väldigt lustigt sätt att kalla någonting.

För att inte förvirra dig käre läsare mer så vill jag upplysa vad ordet moral i sverige innebär enligt svenska akademins ordlista.

Kort och gott handlar det om den generella synen det kollektiva samhället har på frågor angående handlande och uppträdande.

Vad är då problemet med att ge en person betyg i moral? Vad kan vara problemet med att uttrycka tankar som ger en vägvisning om vad samhället anser?

Problemet uppstår i att testet och den så kallade filosofen i sig omöjligt kan återge hela det svenska folkets kollektiva åsikter i ett enda svar.
Det andra problemet är att ett sånnt test förespråkar ett samhälle utan förändring och där alla ska ha identiska åsikter om allt.

Vist vore det färre problem i samhället om alla hade samma åsikter om allt och agerade där efter. Men vore inte samhället dömt till evolutionär stagnation som i sin tur skulle ta död på oss i slut ändan.

0 kommentarer: