Det amerikanska valet

Om du inte har levt i total isolering de senaste året så är du idag plågsamt medveten om att det amerikanska presidentvalet ska äga rum inom kort. Kampanjandet, valundersökningar, löften och alternativ. Det väldigt få svenska medborgare vet är att det faktiskt finns fler alternativ än republikaner och demokrater.

Hör och häpna, det finns faktiskt en motsvarighet till det svenska miljöpartiet, ett nästan kommunistiskt alternativ och hör och häpna, ett än mer kristet extremistiskt alternativ. Tyvärr verkar det som att den så kallade demokratin i USA fungerar något dåligt då det finns två stora partier som under decennier har slagits för att vinna.

För att sätta det i svenska perspektiv så kan man kalla Republikanerna för en mix av konservativa och kristna tankegångar som fokuserar på moral och etik. Ett parti som jag personligen har något svårt att greppa. De uttryckligen säger sig stå för en individuell poletik som handlar om att alla ska få vara som de själv passar dem. I samma veva så förespråkar de en starkare polismakt, större restriktioner i det personliga livet och moralpredikande.

Demokraterna kan man å andra sidan kalla för en blanding utav socialism och liberalism. I det sociala frågorna så ter sig Demokrater i en liberal anda, men när det kommer till ekonomi så håller de sig till en mer socialistisk smak. Demokrater skriker ofta och högt om individens frihet, men vill samtidigt införa omfattande socialförsäkringssystem, som förövrigt det finns väldigt lite av i USA. I spåren av socialförsäkringssystem kommer alltid skatter. Ett ord som nästan är en svordom i landet som är delat i 50.

Det jag vill ha sagt är att svenskarna och säkert många andra människor här i världen matas med information som inte är relevant för dem. Varför ska jag engagera mig i ett val som jag inte kan påverka. I ett val där jag inte kan rösta. I ett land där nästan varenda dum tanke de senaste 50 åren har kommit från.

Hur kan det komma sig att svenskarna får veta allt om det amerikanska presidentvalet. Samtidigt som vi nästan aldrig får veta vilka beslut som behandlas inom EU och de få beslut vi får veta om är nästan alltid kryptiskt behandlade eller knapphändigt belysande.

EU kan jag påverka. Jag har rätten att rösta i EU parlamentsvalet. Jag vet att EU påverkar mig och det samhälle jag lever i. Jag vet att resten av alla dumma tankar som existerar här i världen kommer där ifrån.

Varför ska jag bombarderas med skit som jag inte kan påverka och inte bryr mig om? Varför får jag inte veta något om det jag kan påverka och vill veta mer av?

0 kommentarer: