Vilkår

På den så kallade öppna marknaden som tydligen ska existera här i världen så ska det finns regler för hur företag och affärer får skötas. Vissa är enbart för att förtydliga uppenbara saker, andra är till för att motverka marknadsdominans. Hur som helst så verkar alla överens om att reglerna ska gälla alla.

Men låt säga att företaget drivs av staten eller är löjeväckande stort. Om staten äger ett företag så brukar det finnas något taskigt täcksjäl till det. Tex Systembolaget och svenskens alkoholkultur, eller Svenska spel och den ondskefulla speldjävulen i befolkningen.

Låt oss åsidosätta statliga företag och ta en titt på företag som har lyckats bli löjeväckande stora. Biltillverkare är idag ett mycket bra exempel. De verkar inte spela efter samma regler som resten utav företagen i världen. Om det lokala byggbolaget skulle gå i konkurs så skulle knappast staten satsa åtskilliga miljoner på att hålla det vid liv.

Varför ska de svenska skattebetalarna aggera respirator till privata företag och intressen. Företag som driver en verksamhet som uppenbarligen inte fungerar i ett marknadsmässigt perspektiv.

Arbetsmarknaden kommer att få en ordentlig smäll om företagen går i konkurs. Men att pumpa in pengar i företagen skapar minst lika många problem, men då av annan sort och hos andra personer.

I praktiken blir det så att Svensson lånar pengar till biltillverkare för att i ett senare skede köpa produkter av denna. De redan har betalat en gång via skattsedeln så att biltillverkarna kan producera och nu ska de betala en gång till så att de kan betala av lånet till sig själva.

0 kommentarer: