Alkoholhaltig dryck

Den här kvällen kände jag för att fundera över vad det svenska folket anser om diverse drycker som innehåller alkohol. Tydligen så finns det fördomar om olika sorters drycker, vem som dricker dem och till vilket syfte. Jag ska inte ange några källor, helt enkelt för att det inte finns några källor. Ingen har tagit sig tid att utföra en undersökning om vem som dricker vad. Det finns ett antal undersökningar som visar i vilka åldersgrupper det dricks mest. Men lustigt nog så finns det inga undersökningar som visar vad folk dricker och mer specifikt vad de olika åldergrupperna dricker.

Vi börjar i botten. Vilken botten du vill kalla det är upp till dig själv.

12 - 17 års ålder.
I denna ålder dricks det en hel uppsjö av diverse alkoholhaltiga och "alkohol haltiga" drycker. Den största anledningen till den stora variationen av drycker är ganska enkel. Dessa personer får inte köpa drycken själva. Allt som oftast förederas dock socksöta drycker som cider eller alkoläsk. Men mest vanligt skulle jag tro vara folköl.

18-23 års ålder.
I denna ålder det inte längre problem att få tag i alkohol. Om du inte får gå på bolaget så brukar det inte vara så svårt att övertala föräldrar, syskon eller kompisar att inköpa. Det som sätter begränsningar i dessa samanhang är till största del erfarenhet och pris. Billig öl konsumeras flitigt för dess pris och att det kommer i en praktisk burk som är skapligt stryktålig. Det kvinnliga könet brukar i dessa åldrar hitta tag i de billiga vinboxarna vid detta lag men de stoppar inte vid konsumtionen av sockersöta drycker. Starksprit brukar ibland finnas i denna åldergrupp men oftast då i enkla groggar eller som rena shotar.

24-29 års ålder.
Vid det här laget så börjar inte längre ekonomi och erfarenhet vara problem längre. Det största problemet nu är att krogen är full av småknattar, jobbet sätter stopp för att dricka på de flesta helger och att eventuella barn kräver en hel del uppmärksamhet. Vid det här laget så börjar de flesta veta vad som är gott och inte. Hemma gjorda drinkar är inte helt ovanligt, något dyrare sprit börjar leta sig in i hyllorna och de flesta vet vilken öl/vin/sprit sort som de tycker smakar bra. Grupptryck börjar vid de här laget att förtvina något. Bara för att du är på en fest, alla dina vänner är onyktra, men du kan lugnt säga ifrån om du inte känner för det.

30-39 års ålder.
Vid det här laget så firar man enbart var femte eller tionde födelsedag med en fest. Självklrt så finns det så mycket annat här i världen att göra förutom att drick alkohol. Just därför är det denna åldersgrupp som dricker minst. Självklrt så visar inte statestiken det, det beror på att PRO har manipulerat nummren och att äldre personer oftar ljuger om sin alkohol konsumtion. Eftersom att de tidigare lärt sig vad som är gott att dricka så fortsätter folk efetr den utstakade vägen och det är sällan som nya favoriter dyker upp.

0 kommentarer: